Virtuaalipalvelin Suomesta

Miksi valita virtuaalipalvelin suomesta ja mitä ottaa huomioon

Miksi valita virtuaalipalvelin suomesta

Miksi valita virtuaalipalvelin suomalaiselta palveluntarjoajalta ja mitä muuta ottaa huomioon palvelinta hankkiessa.

Virtuaalipalvelimen hankintaa miettiessä usein ensiksi joutuu pohtimaan, tilaako palvelimen Suomesta, Euroopasta vai vieläkin kauempaa.

Ulkomainen edullinen tai suorastaan halpa palvelin kuulostaa usein hyvältä ratkaisulta ja voi sellainen ollakin, riippuen palvelimen käyttötarkoituksesta.

Yrityksen kannattaa usein punnita millaista dataa palvelimella tullaan käsittelemään ja sen mukaan miettiä missä sen tulisi sijaita. Joissain tapauksissa jopa laki määrää, että datan tulee sijaita samassa maassa kuin yrityksenkin.

Suomeen sijoittamisessa on etunsa. Suomessa lainsäädäntö on selkeää, palvelut pääosin ammattitaidolla tuotettuja ja niitä ajetaan kunnollisilla palvelinkäyttöön tarkoitetuilla laitteistoilla.

Palveluntarjoajan valinta on myös luottamuskysymys, koska palveluntarjoajalla on pääsy myös dataasi ellei virtuaalipalvelinta ole salattu.

Valitse siis luotettava kumppani.

Suomen kartta ja yhteydet

Palvelimen käyttäjät

Jos palvelimen käyttäjät ovat pääosin Suomesta, kannattaa valita palvelin Suomesta ihan siitä syystä, että verkkoyhteyksien viiveet (latenssit) kasvavat mitä pidemmän matkan liikenne joutuu verkossa kulkemaan.

Fyysisesti lähempänä oleva palvelin todennäköisesti toimii myös verkon ylitse nopeammin ja sitä on huomattavasti mukavampi käyttää.

Varmuuskopiointi

Varmuuskopioinnista kannattaa tarkistaa miten se on toteutettu ja miten saat tarvittaessa varmuuskopion palautettua.

Usein virtuaalipalvelinten hallintapaneelit sisältävät varmuuskopioinnin lisäksi myös snapshot-ominaisuuden, jonka avulla voit ottaa palvelimesta tilannekuvan ja palata siihen tarvittaessa yhdellä klikkauksella.

Snapshot on tavallaan hieman kevyempi versio varmuuskopiosta ja se on erittäin nopea palauttaa.

Kätevä ominaisuus esimerkiksi päivityksiä tehdessä.

Jos palvelin sisältää erittäin tärkää dataa, kannattaa varmuuskopio tallentaa myös toiseen fyysiseen lokaatioon, jolloin esimerkiksi palvelinkeskuksen tuhoutuminen ei aiheuta muuta kuin hieman pidemmän toipumisajan, mutta ei peruuttamatonta vahinkoa.

Useimmilla palveluntarjoajilla on optiona varmuuskopion replikointi toiseen fyysiseen lokaatioon.

Arvioi miten tärkeää data sinulle tai yrityksellesi todellisuudessa on ja mitä tapahtuisi jos palvelin haihtuisi savuna ilmaan jouluaattona.

Verkkoyhteys

Valkoinen palvelinsali

Verkkoyhteyksistä kannattaa katsoa nopeuden lisäksi myös monenko operaattorin kautta liikennettä
reititetään.

Epätodennäköisessä, mutta mahdollisessa skenaariossa jokin reitti saattaa hetkellisesti katketa jolloin yhden reitin varassa oleva internet-liikenne menisi poikki.

Useimmat palveluntarjoajat tarjoavatkin reititystä vähintään kahta eri reittiä pitkin.

 Meillä reititys on hoidettu kolmea eri reittiä.

Resurssien nopeus ylimyynti

Resursseja kuten prosesessoreita ja muistia on mahdollista allokoida virtuaalipalvelimille enemmän kuin fyysisesti on tarjolla.

Tämän kaltaisessa yliallokointitilanteessa virtuaalipalvelimet joutuvat kilpailemaan toisten samalla fyysisellä palvelimella ajossa olevien virtuaalipalvelimien kanssa siitä, kuka saa käyttöönsä tarvitsemansa resurssit.

Yliallokointi hidastaa luonnollisesti palvelimen toimintaa merkittävästi, mutta jotkut palveluntarjoajat voivat käyttää tätä taktiikkaa laskeakseen resurssien hintoja keinotekoisesti.

Asiakaspalvelu

Palvelinta hankkiessa kannattaa ainakin katsoa miten varmuuskopiointi on toteutettu ja maksaako sen päälle kytkeminen jotakin erikseen kuukausittain, saatko ketään kiinni virhetilanteessa tai voitko yleensäkään kysyä neuvoja mistään.

Usein edullisemman pään palveluissa olet itse vastuussa kaikesta ja auttavaa kättä ei silloin ole tarjolla tai voi olla sähköpostin päässä, mutta jos sähköpostiisi vastataan päivässä tai kahdessa. Tilanteen ollessa päällä se on hieman liian pitkä aika.

Valitse palveluntarjoaja, jolta saat apua kun sitä tarvitset.

Ylläpito

Ylläpitopalvelut on tarkoitettu niille, joilla ei ole aikaa tai osaamista huolehtia palvelimen päivittäisestä ylläpidosta ja kehityksestä. Palvelimen ylläpitoon kuuluu yleisesti päivitykset tietyllä syklillä sekä kriittisten päivitysten ajaminen heti kun korjaus on saatavilla.

Kriittisiä päivityksiä tarvitaan harvoin, mutta silloin kun niitä tarvitaan on hyvä olla hereillä, koska ne usein sisältävät esimerkiksi pääsyn järjestelmään sen ulkopuolelta.

 Jos itsellä ei ole aikaa tai kiinnostusta seurata päivitysten tilannetta, kannattaa se antaa osaavan ammattilaisen tehtäväksi.

Ammattilainen osaa tarjota myös kehitysehdotuksia tai kommentoida jos palvelin on yli- tai aliresursoitu. 

Ylläpitopaketti on usein myös räätälöitävissä ja erilaiset tarpeet kannattaakin käydä palveluntarjoajan kanssa läpi heti aluksi.

Jos päädyt valitsemaan palveluntarjoajan ulkomailta, kannattaa myös katsoa, että tukea on saatavilla järkeviin vuorokaudenaikoihin.

Yllapitäjä työssään

Hinnoittelu

Virtuaalipalvelimien hinnoittelu on usein hyvin suoraviivaista ja mitään kovin merkittäviä eroja ei palveluntarjoajien välillä ole.

Suosittelisin kiinnittämään hintaa enemmän huomiota siihen, että palvelu on laadukkaasti toteutettu eikä se tulevaisuudessa tuota harmaita hiuksia vaan juuri päinvastoin helpottaa arkesi ja mikä tärkeintä datasi on tallessa ja varmennettu.