Mikä on virtuaalipalvelin

Miten se toimii ja mihin sitä voi käyttää

Mikä on virtuaalipalvelin

Tässä kirjoituksessa käsitellään tarkemmin sitä, mikä virtuaalipalvelin oikeastaan on, virtuaalipalvelimen käyttötarkoituksia ja miten se toimii.

Virtuaalipalvelin on tehokkaan palvelimen resursseista lohkaistu osuus. Resursseja ovat prosessoriteho, muisti, levytila sekä verkkoyhteys. Näitä kaikkia voidaan allokoida virtuaalipalvelimille haluttu määrä ja näin käyttää fyysisen palvelimen, eli hypervisorin, kapasiteetti tehokkaasti hyväksi. Hypervisorin tehtävänä on tuottaa kaikille virtuaalipalvelimille tietoturvallinen ajoympäristö ja niille määritellyt resurssit.

Tehokas kapasiteetin hyödyntäminen puolestaan näkyy alhaisempina resurssien hintoina.

Fyysinen palvelin

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin

Hypervisor

Käyttäjälle virtuaalipalvelin näyttäytyy aivan kuin fyysinenkin palvelin eikä sen käytössä ole merkittäviä eroja. Hyötyjä onkin  useampia. Palvelimien hallinta on virtuaalisessa ympäristössä huikeasti helpompaa, koska esimerkiksi palvelimet varmistetaan automaattisesti virtualisointiympäristön puolelta eikä itse varmuuskopioihin tarvitse käyttäjän kiinnittää minkäänlaista huomiota. Vikatilanteessa kaikki data on palautettavissa muutamalla klikkauksella.

Joustavuus on ehkä merkittävin tai ainakin yksi merkittävimmistä virtuaalipalvelimen eduista. Voit nostaa ja laskea palvelimen kapasiteettia tarpeen mukaan ja näin hallita myös kuluja. Virtuaalipalvelin kasvaa liiketoiminnan kasvaessa saumattomasti.

Virtuaalipalvelimet ja hypervisor

Tietoturva virtuaalipalvelimissa on yleisesti näinä päivinä huippuluokkaa. Meillä käytössä olevalla VMware vSpherellä on yritysmaailmassa takana jo yli 25 vuoden matka ja siinä ajassa virtualisointi on oikeastaan kehittynyt lasten kengistään nykypäivän kaikille saatavilla olevaksi teknologiaksi. Toki käyttäjän itsensä on pidettävä huolta palvelimensa tietoturvasta tai tarvittaessa on järkevää tilata ylläpitopalvelu jos omat taidot tai aika eivät riitä.

Käyttökokemus virtuaalipalvelimella on aivan toista luokkaa kuin fyysisten palvelimien kanssa työskennellessä. Pääset esimerkiksi aina virtuaalipalvelimen konsolille tai varmuuskopioihin käsiksi jos jokin menee vikaan. Fyysisen palvelimen kanssa virhekonfigurointi saattaa viedä koko organisaation pitkäksi aikaa kaaokseen, koska palautuminen ei ole läheskään yhtä helppoa ja vaatii useimmiten jo ammattitaitoa sekä kokemusta. Virheitä kun joskus tekevälle sattuu.

Virtuaalipalvelimen käyttötarkoitukset

Virtuaalipalvelimia käytetään usein verkkosivustojen kuten WordPressin alustoina, ERP- tai tietokantapalvelimina, verkkokauppoina ja niin edelleen. Virtuaalipalvelimille on yhtä monta käyttötarkoitusta kuin on käyttäjiäkin ja se tekeekin virtuaalipalvelimista loistavia työkaluja.

Meillä suurin osa palvelimista on yritysten omia sisäisiä palveluita, jotka on liitetty yrityksen lähiverkon jatkoksi VPN-yhteydellä. WordPress-sivustojen omistajat ovat viime aikoina olleet kiinnostuneita erittäin nopeasta LiteSpeed-palvelimesta, jolle ei löydy vertaistaan.

Virtuaalipalvelimen hallinta vaatii jonkin verran teknistä osaamista ja jos tuntuu, että osaaminen ei itsellä riitä, meiltä saat hankittua palvelimen niin sanotusti täysin muotoiltuna. Määrittelemme tarpeelliset resurssit, asennamme ohjelmistot,  ohjeistamme käytössä ja tarvittaessa tarjoamme päälle vielä ylläpitopalvelun.

Tukipalvelumme on suomenkielinen.

Virtuaalipalvelin ja hallintatyöasema